Prijs voor examens

Wie wint de Prijs voor Examens in 2020?

In maart 2019 ontving Dominique Sluijsmans (Zuyd Hogeschool) van de jury de Prijs voor Examens voor Toetsrevolutie. Naar een feedbackcultuur in het hoger onderwijs’. De publieksprijs werd die dag overhandigd aan Harry Molkenboer (Bureau voor Toetsen en Beoordelen) voor de inzending ‘ToolKit voor het ontwikkelen, vaststellen, analyseren en beoordelen van toetsen’.

De vraag dit jaar is: wie wint de prijs voor Examens 2020?

Hoe kom je in aanmerking voor de Prijs voor Examens?

De NVE kent een Prijs voor Examens toe voor een bijzondere, recente prestatie op het gebied van toetsing, beoordeling en examinering. De prestatie dient in Nederland uitgevoerd te zijn. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend en uitgereikt tijdens het NVE congres aan een persoon, een groep personen of een instelling. Hierbij wordt gelet op:

 • creativiteit en inventiviteit
 • waardevolheid voor anderen in de toets- en examenpraktijk
 • overdraagbaarheid naar andere toetssituaties
 • toetskwaliteit

De jury gaat na of de prestatie is geleverd in de periode tussen het NVE congres in 2019 en het NVE congres in 2020. De jury is samengesteld uit deskundigen op het gebied van toetsing en examinering en vertegenwoordigt zowel de redactie van het tijdschrift EXAMENS als het NVE bestuur.

Procedure
 1. Een persoon, een groep personen of een instelling kan zichzelf inschrijven of zich laten inschrijven door één of meer NVE leden.
 2. De inzending dient te bestaan uit:
  – een beschrijving van de prestatie (maximaal één A4-pagina);
  – een motivatie waarom deze prestatie de Prijs voor Examens moet winnen;
  – referenties en eventuele bijlagen die de inzending ondersteunen.
 3. De jury komt medio februari 2020 bijeen om de inzendingen te beoordelen. Zij maakt daarbij gebruik van de criteria die gesteld zijn om voor de Prijs voor Examens in aanmerking te komen en maakt een juryrapport. De jury nomineert in 2020 vijf inzendingen.
 4. De genomineerden krijgen uiterlijk 17 februari 2020 bericht.
 5. De jury maakt de winnaar bekend tijdens hét Examencongres op 5 maart 2020.
De prijs

De winnaar krijgt een trofee. Het Tijdschrift EXAMENS besteedt aandacht aan de prestatie en aan de winnaar. De genomineerden krijgen een uitnodiging voor het NVE congres; de jury gaat uit van hun aanwezigheid.

Inzending

Je kunt je inzending 3 februari 2020 indienen via het volgende e-mailadres: secretariaat@nvexamens.nl.