Inhoud programma

Wat hebben we voor je in petto?

Een afwisselende dag met presentaties, workshops en discussies! De dag staat in het teken van het delen van kennis van examinering en in gesprek gaan met vakgenoten. Ga je de uitdaging aan? Er zijn verschillende presentaties, workshops en we hebben dit jaar ook een discussieronde op het programma staan. Natuurlijk mag de Prijs voor Examens niet missen op hét Examencongres. In de ochtend kunnen de kandidaten zich presenteren, en tijdens de break en de lunch en kan er worden gestemd. Na de lunch zal de prijs worden uitgereikt. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke borrel, waarbij we kort terugkijken op de dag.

 

9.00 Ontvangst
9.30 Opening
9.45 Workshopronde 1
10.45 Koffiebreak en in gesprek met kandidaten Prijs voor Examens
11:15 Workshopronde 2
12.15 Lunch en in gesprek met kandidaten Prijs voor Examens
13:00 Prijs voor Examens
13:30 Discussieronde
14:30 Middagbreak
15:00 Workshopronde 3
16:00 Borrel

 

Onderwerpen presentaties en workshops o.a.
 • Leren voor je examen of juist beter worden door je examen? Hoe kan de juiste balans tussen formatief en summatief toetsen de leerprestatie verbeteren.
 • Een goed praktijkexamen is nog niet zo makkelijk om te maken waarin doelen, instructies en criteria op elkaar zijn afgestemd. Weten wat je moet doen om een nog beter praktijkexamen te maken. Evelyn laat je het zien!
 • Halen we het maximale uit digitaal toetsen? Of leidt het gebruik van multiple choice vragen tot uniformiteit. Ga praktisch aan de slag en kies de perfecte vraagtypes voor jouw toets niveau.
 • Laat je niet beetnemen! Examenfraude is van alle tijden. Wil jij inzicht krijgen in hoe fraude kan worden gedetecteerd aan de hand van data? Kom dan vooral.
 • Een jaar na dato, je hebt de examenprijs gewonnen en wat dan. D-PAC ligt toe hoe comparatief beoordelen succesvol geïmplementeerd kan worden. Leer uit de praktijk.
 • Serious gaming, what’s in the name? Hoe dragen games bij aan gedragsverandering en waar worden die succesvol ingezet bij toelatingstoetsen.
 • Ik ben het perfecte examencommissielid! Doorsta jij deze test? Leer samen met collega’s wat er komt kijken bij een goed functionerende examencommissie.
 • Geschikt of ongeschikt. Master toetsdeskundige in een uur laat zien dat je een professional bent. Een leuke interactieve sessie waarin je wordt uitgedaagd op jouw kennis.
 • Big brother is watching you! Surveilleren op afstand wat zijn daar nu de voor- en nadelen van. Leer van de praktijkervaringen van anderen.
 • We have a security leak! Fraude komt altijd voor, maar hoe kun je dit nu op een praktische manier ontdekken. Zelf aan de slag met een protocol om beveiligingsrisico’s te herkennen bij jouw eigen instelling.
 • Assessment analytics in de praktijk. P- Rit en Rar waardes zijn gesneden koek maar overzie jij ook de consequenties van je keuzes? Vragen verwijderen of iedereen de punten toekennen? De cesuur omhoog is naar beneden? Praktisch aan de slag met concrete voorbeelden.

 

Discussieonderwerpen o.a.
 • “Nederland wordt steeds dommer!” Door de centrale examens van tevoren door docenten te laten maken devalueert het niveau van het centrale examen. Ga in discussie met collega’s en overtuig ze van jouw standpunt.
 • “Adaptieve toetsen zijn leuk als ontwikkelinstrument, maar zijn volstrekt ongeschikt als summatief beoordelingsinstrument.” In debat met specialisten.
 • Er wordt veel te licht gedacht over het afleggen van verantwoording in de examenketen. Laat jouw mening horen in een uiterst actueel debat.

 

Je krijgt later meer informatie in het uitgebreide programma, met een beschrijving (bijdrage en sprekers) en de tijdsindeling.

 

Schrijf je in voor het congres en noteer 23 november alvast in je agenda! Bij vragen kunt je contact opnemen met het secretariaat via secretariaat@nvexamens.nl.